Door op 3 maart 2017

PvdA voor Intensive Care in Zutphen

De PvdA is geschrokken van de mededeling van Gelre Ziekenhuizen om de Intensive Care (IC) in Zutphen te sluiten. Een IC is van groot belang voor de gezondheid van de inwoners van Zutphen en omliggende gemeenten. In een concept motie roept de PvdA het College B&W Zutphen op om zich maximaal in te zetten voor behoud van de IC in Zutphen.

De grootste zorg van de PvdA is dat de verplaatsing van de IC leidt tot hogere risico’s voor patiënten. Kwetsbare patiënten zullen hoe dan ook vaker vervoerd worden. Voor familie, vrienden en andere mantelzorgers heeft het ook een enorme impact als de reisafstand naar de IC langer wordt.

Het weghalen van de IC is ook tegen de lijn van het Ministerie van VWS. Bij Kamervragen over een eerder voorgenomen sluiting in Hoogeveen heeft de Minister van VWS nog duidelijk verklaard dat haar beleid organisaties oproept ‘de zorg zo dichtbij de patiënt te leveren als kan en alleen verder weg als dat noodzakelijk is’.

PvdA-Raadslid Frans Heitling: “In plaatsen met een vergelijkbaar verzorgingsgebied zoals Tiel, Harderwijk, Winterswijk en Hardenberg werken ziekenhuizen ook met een IC. Bij een plaats als Zutphen hoort gewoon een volwaardig ziekenhuis mét IC. Niet alleen voor de inwoners van de gemeente Zutphen, maar ook van Almen, Brummen, Eefde, Laren, Lochem, Ruurlo, Steenderen en Voorst.”

Extra zorgelijk is dat de beslissing van Gelre Ziekenhuis mogelijk vooral financieel ingegeven is. Gelre Ziekenhuizen heeft sinds 2015 aanzienlijke verliezen geleden. Jaarlijks moet Gelre Ziekenhuizen 5 tot 7 miljoen euro bezuinigen. PvdA fractielid Jasper Bloem: “Bezuinigingen moeten geen reden zijn om een basale voorziening voor een stad als Zutphen te sluiten. De begroting van Gelre Ziekenhuizen is ongeveer 300 miljoen euro. Er is vast een andere mogelijkheid om doelmatiger te werken dan een IC zo maar te sluiten.”

In de concept motie roept de PvdA het College op om in gesprek te gaan met niet alleen Gelre Ziekenhuizen, maar ook met toezichthouders, zorgverzekeraars, huisartsen, zorgverzekeraars en natuurlijk de Colleges van B&W van onze buurgemeenten. De PvdA nodigt de andere Raadsfracties uit om de motie te steunen.

Frans Heitling, PvdA fractielid
Jasper Bloem, PvdA forumlid

3-3-2017 Motie Knokken behoudt ICU