PvdA bezorgd over stijgende energielasten

Door Tamim Mehdi op 27 september 2021

De PvdA heeft Raadsvragen gesteld over de verwachte stijging van de energierekening. Volgens landelijke gegevens kan de energierekening op jaarbasis oplopen met 400 euro extra kosten voor gas en 150 euro extra voor elektriciteit.

PvdA-fractievoorzitter Jasper Bloem vreest voor een koude winter: “Januari kan voor veel mensen nog best een lastige maand worden. De gasprijzen zijn nu al drie keer zo hoog als in 2019. Als de energieprijzen zo doorstijgen en ook nog eens andere kosten toenemen, zoals de huur of de zorgpremie, dan ben ik bang dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen.”

Het TNO heeft onderzocht dat in Nederland 550.000 huishoudens moeite hebben met rondkomen door een combinatie van een laag inkomen en een hoge energierekening of slecht geïsoleerde woning. Dit noemt het TNO ‘energie-armoede’. Opvallend is dat het TNO een groot verschil tussen de wijken in Zutphen constateert. In het Waterkwartier is er bij meer dan 13% van de huishoudens sprake van ‘energie-armoede’. In de Leesten is dat bij minder dan 3% van de huishoudens.

Jasper Bloem: “Wat in Nederland op grotere schaal gebeurt, gebeurt in Zutphen in het klein. Namelijk dat er een tweedeling dreigt tussen enerzijds mensen die wel geld hebben om energiebesparende maatregelen te nemen en anderzijds mensen die het niet kunnen betalen of afhankelijk zijn van hun verhuurder.”

Op de week van de wijk heeft de PvdA een enquête onder bezoekers van de braderie gehouden. Ook uit deze enquête blijkt dat energiebesparende maatregelen echt het verschil kunnen maken. Jasper Bloem: “We zien uitersten. Iemand met een koophuis heeft energiebesparende maatregelen genomen en heeft een rekening van 65 euro per maand. Het andere uiterste is een huurhuis waar de rekening oploopt naar bijna 250 euro per maand.”

In de Raadsvragen benadrukt de PvdA het belang van het versnellen van de verduurzaming van woningen. En de PvdA vraagt daarnaast naar de mogelijkheden voor tijdige signalering van betaalachterstanden en realistische betalingsregelingen bij energiebedrijven.

Tegelijkertijd met de enquête heeft de PvdA tweedehands goederen verkocht op de braderie van de week van de wijk. De opbrengst gaat naar de Energiebank Zutphen. Zij ondersteunen huishoudens met een minimum inkomen met advies en energiebesparende maatregelen.

 

Schriftelijke vragen PvdA over toekomst stijgende energielasten

Tamim Mehdi

Tamim Mehdi

Even voorstellen Mijn naam is Tamim Mehdi In november 1994 ben ik geboren in het Waterkwartier waar ik kort heb gewoond. Toen ik één jaar was verhuisden we naar de Zuidwijken. In deze prachtige wijk woon ik nog steeds, samen met mijn vrouw en dochter. Daarnaast ben ik sinds 2015 wijkteamlid bij het wijkteam de

Meer over Tamim Mehdi