Leegstand verordening en de aanpak hiervan

21 februari 2024

De gemeente Zutphen heeft geen leegstand verordening.

Vandaar deze motie (motie leegstandverordening Zutphen (aangepast)) van de PvdA Zutphen met het verzoek aan het college om met een verordening te komen.

De Leegstand wet is er al sinds 2011 maar iedere gemeente moet zelf deze “activeren” door een verordening op te nemen in haar instrumentarium.

PvdA raadslid Frans Manders geeft aan:
“Het geeft de gemeente Zutphen handvaten om met pand eigenaren in gesprek te gaan.”

“Het voorstel houdt in om met raad en deskundigen in gesprek te gaan om de onderdelen die mogelijk zijn te bespreken. En hier mee een krachtig instrument toe te voegen om leegstand aan te pakken.”

Regulering en sancties
De leegstandverordening is een nieuw instrument van de leegstandwet. Gemeenten kunnen de verordening gebruiken om meldingsplicht voor leegstand in te stellen en boetes op te leggen wanneer leegstand niet gemeld wordt. De verordening biedt ook mogelijkheden voor een meer constructieve aanpak, zoals het voordragen van gebruikers voor leegstaande panden en het vaststellen van regels voor overleg met eigenaren.

Een gestructureerde en gezamenlijke aanpak
In de handreiking zijn verschillende checklisten opgesteld, die het mogelijk maken leegstand gestructureerd in kaart te brengen. Gemeenten kunnen zo in fases naar oplossingen toe werken. De VNG geeft daarbij aan dat goede samenwerking met eigenaren van panden, buurgemeenten en andere betrokkenen nodig is.

“Zutphen heeft geen extreme leegstand, maar alle instrumenten kunnen helpen in de aanpak van leegstand en mogelijkheden samen te scheppen om extra woningen voor woningzoekenden te realiseren.” Aldus Frans Manders

Voor vragen: 0646100496 Frans Manders