Rode taart voor actie tegen huiselijk geweld

8 maart 2022

Het tegengaan van (huiselijk) geweld tegen vrouwen en meisjes. Daar zetten de Soroptimisten zich al jarenlang voor in. Op 8 maart internationale vrouwendag richten ze daar nog eens extra de schijnwerper op. Hun inzet waardeert de PvdA met de uitreiking van een rode taart.

De Soroptimisten zijn een wereldwijde organisatie van vrouwen en voor vrouwen. In de 100 jaar dat de Soroptimisten bestaan zetten ze zich in om vrouwen en meisjes te ondersteunen. Elk jaar van 25 november tot 10 december, de dag van de rechten voor de mens, organiseren de Soroptimisten de actie ‘Orange the World’. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen en meisjes. De afdeling Zutphen en omstreken organiseert die actie in Zutphen.

Strafbaarheid seksuele intimidatie

De PvdA Zutphen-Warnsveld ondersteunt dit belangrijke werk met de rode taart. Emancipatie van vrouwen en gelijke kansen voor iedereen vindt ze erg belangrijk. De PvdA wil seksuele intimidatie strafbaar stellen en geweld achter de voordeur aanpakken.  Juist in coronatijd is het huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes wereldwijd toegenomen. De stijging van het aantal gevallen van huiselijk geweld is schokkend.

100 bomen planten

Behalve aan geweld tegen vrouwen en meisjes, werken de Soroptimisten op dit moment aan het project My Book Buddy. Hiermee  wordt wereldwijd gewerkt aan het beschikbaar komen van boeken op scholen. Zo kan elk kind leren lezen. Dit jaar willen de Soroptimisten 100 bomen planten in Zutphen. Die staan symbool voor de 100 jaar dat de organisatie bestaat.

Oekraïne
Afgelopen jaren zetten de Soroptimisten zich bijvoorbeeld in voor Buddy to Buddy en zamelden ze geld in voor een summerschool voor de kinderen van het AZC in Zutphen. De Soroptimisten weten elkaar dankzij het wereldwijde netwerk van clubs, goed te vinden en te helpen. Momenteel  zijn er  volop contacten met vrouwen in Oekraïne. Hen wordt er op allerlei manieren steun geboden. Meer info vind je op www.Soroptimist.nl/zutphen/