PvdA Zutphen-Warnsveld trots op sociaal coalitieakkoord

3 juni 2022

De leden van de PvdA hebben op 31 mei hun akkoord gegeven op het coalitieakkoord 2022-2026 voor de gemeente Zutphen. Het akkoord heeft een flink aantal echte PvdA-speerpunten.

De PvdA-lijsttrekker Jasper Bloem kijkt tevreden terug op de coalitie-onderhandelingen met GroenLinks, Burgerbelang en D66: “In het begin hebben alle partijen een aantal principes benoemd die we belangrijk vinden. Daarbij merkte ik dat onze sociaaldemocratische principes van gelijke kansen en sociale samenhang ook door de andere partijen werden gesteund. Dat zien we terug in de sociale kant van het coalitieakkoord.”

Fractievoorzitter Marjolijn Moester ziet veel mogelijkheden de komende vier jaar: “Met het minimabeleid gaan we meer mensen bereiken. Door inzet van ervaringsdeskundigen en door de inkomensgrens te verhogen. Bij de uitvoering van de Participatiewet komt er meer aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de aanpak van problematische schulden wordt verbeterd.”

PvdA-Raadslid en onderhandelaar Frans Manders ziet ook veel PvdA-punten terug: “De gemeente gaat meer vanuit de wijk werken en versterkt zo de samenwerking met de inwoners. Voor de toekomst van de Hanzehof gaan we de komende vier jaar een keer de knoop doorhakken. Zodat Zutphen een theater- en muziekpodium voor de toekomst heeft, mét een poppodium. Als zelfstandige vind ik het sterk dat Zutphen meer gaat inzetten op het versterken van ondernemerschap. En belangrijk voor de economische positie van Zutphen is dat de Industriehaven wordt uitgediept. Daarop gaat de coalitie ook inzetten.”

PvdA-forumlid en onderhandelaar Arne Bouma: “In het akkoord zien we veel terug over de toekomst van het ziekenhuis in Zutphen. Daarop gaat de gemeente extra voor lopen. Ook komt er meer aandacht voor het verbeteren van de gezondheid van onze inwoners.”

Het jonge PvdA-Raadslid Tamim Mehdi: “Dit coalitieakkoord besteedt terecht veel aandacht aan de positie van jongeren. Dat zij een woning kunnen vinden, goed onderwijs hebben en ook gewoon een plek hebben om hun vrienden te ontmoeten. En we gaan door met een succesvolle aanpak zoals die van de straatcoaches.”

Uiteraard heeft aanpak van de woningnood een belangrijke plek in het coalitieakkoord. De PvdA-woordvoerder op wonen Lieke Ritzema: “In het akkoord is de focus gelegd op betaalbare woningen voor jongeren, starters en jonge gezinnen. De komende jaren moeten we hard aan de slag om dit te realiseren.”

Een duurzame toekomst is ook een van de pijlers van het coalitieakkoord. Beoogd PvdA-forumlid Hans Krommenhoek: “Het mooie is dat duurzaamheid op een sociale manier wordt doorgevoerd. Dat er aandacht is voor energie-armoede. En focus op energiebesparende maatregelen bij mensen die het niet zelf kunnen betalen.”

De PvdA-lijsttrekker Jasper Bloem is tevens beoogd wethouder en kijkt uit naar vier productieve jaren: ”Ik verheug me op de samenwerking met de Raad, inwoners en andere belanghebbenden en ik ga me keihard ervoor inzetten om dit sociale coalitieakkoord in de praktijk te brengen.”

Het coalitieakkoord is hier te lezen.