PvdA-raadslid Marjolijn Moester op voor derde termijn

27 februari 2022

Binnenkort start in het Waterkwartier een Krajicek-playground. Kinderen uit de buurt kunnen daar drie keer per week gratis sporten. Een aantal jonge mensen uit de wijk gaat dat begeleiden. Die krijgen hiervoor een training en een kleine vergoeding. Een professional coördineert. PvdA-raadslid Marjolijn Moester (54) haalde de Krajicek-formule naar Zutphen. 

Sporten en bewegen is gezond voor ieder kind en goed voor je sociale ontwikkeling. Maar in deze wijk groeien relatief veel kinderen op in armoede. Geld voor een sportclub is er dan niet. Ouders met geldzorgen leven vaak onder stress. Dan krijg je aparte bijstand voor de contributie niet geregeld en het halen en brengen naar trainingen ook niet. Een georganiseerd buurtsportveldje is dan echt een uitkomst. Ik hoop dat zo de drempel om lid te worden van een sportclub lager wordt.”

Bestrijding kinderarmoede

Geld voor armoedebestrijding is er in Zutphen genoeg. Afgelopen jaar bleef er bijna een miljoen van over. ”Doodzonde,” vindt Moester. Samen met anderen deed de PvdA voorstellen om dat geld beter te benutten. “Schoolreisje, fiets, kleren, sport, schoolspullen, verjaardagskadootje. Daarvoor kan iets extra’s worden aangevraagd door ouders met weinig geld. Maar ze weten er niet van. Schamen zich ervoor. Vallen net buiten de regels of durven het niet aan te vragen. Terwijl er veel mogelijk is om deze mensen te bereiken. Zet ervaringsdeskundigen in. Mensen die zelf armoede hebben meegemaakt weten als geen ander hoe je het verschil maakt.”

Raadslidmaatschap als hobby

Vijf dagen van tien uur maakt Moester als gastouder voor maximaal zes kinderen. Ondertussen geeft ze huiswerkbegeleiding aan kinderen met anderstalige ouders. Zelf adopteerde ze met haar man in 2010 twee kinderen uit Haïti. Hoe vindt Moester 15 tot 20 uur als gemeenteraadslid? Net terug van kickboksen zegt ze niet echt andere hobby’s te hebben. En het is haar tweede raadsperiode. “Dan gaat raadsstukken lezen sneller, omdat je al veel weet.” Praktijkervaring is minstens zo belangrijk. Dat bewijst ze met de Krajicek-playground. 16 maart gaat ze op voor een derde termijn.