Plek voor jongeren

22 februari 2022

“Angst, verslaving, eenzaamheid. Ik kan me niet voorstellen dat jongeren alleen maar rondhangen om te chillen. Vastlopen op school, ouders in scheiding, schuldenproblematiek thuis. Kom daar alleen maar eens uit. Waar en bij wie kun je dan terecht? In Brummen had je jongerencentrum Blitz. Daar kon je chillen zonder alcohol. Zoiets bestond niet in Zutphen. Straatcoaches waren bijna allemaal wegbezuinigd.“

Tamim Mehdi (27) is al zeven jaar actief in wijkteam Zuidwijken. Hij is vader in een gezin met drie kinderen en werkzaam als begeleider van mensen met een beperking. Hij kan zich nog steeds goed inleven in straatjongeren: “Ik heb geen enkele opleiding afgemaakt, een buitenlandse achternaam, een alleenstaande moeder in de bijstand en ben opgegroeid in een achterstandswijk. Ik begon het volwassen leven met schulden.”

Wijkteam
September 2015, 19 jaar oud op wereldreis, staat Tamim in Nepal op de Himalaya. Wijde verten, maar geen perspectief. Hier besluit hij het wijkteam te mailen: “Kunnen jullie nieuwe leden gebruiken?” En of ze blij zijn! Zijn jeugdige uitstraling geeft het team nieuwe energie. Hij mag dingen met bewoners gaan doen. Zoals hemelwater afkoppelen, opheffen van speeltuintjes voorkomen en hangplekken voor jongeren regelen.

Ziekenhuis
“Ik leerde mezelf mijn tijd goed te benutten. Je kunt netflixen, maar ook boeken gaan lezen of internetcursussen doen. Bijvoorbeeld presentaties houden en websites bouwen.” Zo bouwde Tamim de website van het wijkteam, voor een stichting vanuit zijn werk en dit voorjaar voor de Zutphense ziekenhuisactie ‘Red het Gelre’.

Pizzakoerier
Inmiddels is Tamim ook actief binnen de Partij van de Arbeid. Hij stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad. “Ook jongeren moeten zich in de politiek herkennen. Ik ben zelf geen sociaal werker, maar ik kan jongeren wel helpen zoeken. Zonder opleiding, nauwelijks iets verdienend als pizzakoerier, met een achterstand vanuit thuis, is er méér mogelijk dan alleen maar drugskoerier worden. De gemeente kan daarbij helpen. Daarmee voorkomen we veel problemen. Gelukkig investeert Zutphen dankzij onze PvdA-wethouder weer in straatcoaches. Dat geeft hoop.”

Reageren kan via [email protected]