Door op 13 mei 2013

Het congres van 27 april 2013

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Het Congres van 27 april.

Op 27 april jl. werd er weer een PvdA congres gehouden. Het was een goed congres waar veel aan de orde kwam en waarin in goede sfeer gecongresseerd werd. Een verslag van Ruud Beem, congresafgevaardigde

In de publiciteit daarover heeft de kwestie van de strafbaarstelling van illegaal verblijf in Nederland veruit de meest aandacht getrokken.  Dat is ook wel begrijpelijk omdat uiteindelijk de principiële benadering van Sander Terphuis (strafbaarstelling illegaliteit hoe ook afwijzen; motie 41) en de pragmatische benadering van Partij Bestuur en Kamerfractie ( de afspraken uit het regeerakkoord intact laten en daarmee ook de overeengekomen betere rechtsbescherming van illegalen; motie VII) tegenover elkaar kwamen te staan. Deze tegenstelling werd nog verscherpt doordat Hans Spekman vooral de nadruk legde op het “afspraak is afspraak” en Diederik Samson daarna zonder meer de  aangenomen motie afwees. 

Dit alles zou bijna doen vergeten dat op het Congres veel meer belangrijke zaken aan de orde zijn geweest. Ik noem hier de Resolutie over “Wat van Waarde is” en waarmee de bakens worden uitgezet voor het middellange termijn beleid van de PvdA. Met het aannemen van deze Resolutie heeft de partij meer duidelijk afstand genomen van het neo-liberalisme en een linksere koers ingezet.

Voor Zutphen was het plezierig dat het amendement over het stop zetten van verdere privatiseringen van publieke diensten werd overgenomen als ook over het “streven naar een sociale, duurzame en innovatieve economie”. Evenals de toevoegingen aan de teksten: “we herstellen de balans tussen het belang van gewone burgers en het particulier winstbejag van enkelen” met “profiteurs- gedrag bestrijden we” en “we streven naar een sociale economie met gematigde inkomensverhoudingen” met: “en vermogensverhoudingen”.

O.a. ook aan de orde kwam het document : Tussen Leden en Leiders. Ook hier had Zutphen een aantal amendementen ingediend, die allen bezwaar maakten tegen de voorgestelde stemmingen op het congres “vanachter de keuken tafel”. Zoals te verwachten viel hebben deze amendementen het niet gehaald, maar we hebben ons punt wel duidelijk kunnen maken.  Wel aangenomen werd het amendement, dat behelsde dat de rol en de  positie van de gekozen afgevaardigde naar de Politieke Ledenraad nader moest worden gedefinieerd.

Ruud en Mark op het congres

Ruud en Mark op het congres

Samenvattend:  ik maakte samen met Jokelien Homans en Marc Hissink vruchtbaar congres mee, waarbij we ook redelijk hebben kunnen scoren, maar en dat is het belangrijkste: waarbij de partij ook tal van vernieuwingsimpulsen kreeg.