Goede luchtkwaliteit van levensbelang

17 november 2022

Het overgrote deel van de Zutphense gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met twee moties die de luchtkwaliteit in Zutphen moeten bevorderen. Namens de Partij van de Arbeid, diende Arne Bouma de motie ‘Schone Lucht Akkoord’ en de motie ‘Houdt rekening met je buren’ in. Alleen de VVD stemde tegen.

Goede luchtkwaliteit is van levensbelang voor de inwoners van de gemeente Zutphen. Iedere vier seconden haal je adem, meer dan 20.000 keer per dag. Voor je longen is het belangrijk dat je gezonde lucht inademt. Op veel plekken is de lucht ongezond. En dat veroorzaakt ernstige longziekten zoals astma, COPD en longkanker. Heb je een longziekte, dan merk jij vaak als eerste dat er veel fijnstof in de lucht zit.

Motie ‘Schone Lucht Akkoord’

De motie ‘Schone Lucht Akkoord’ ondersteunt de richting die Zutphen nodig heeft: Verbetering van de luchtkwaliteit. Het Zutphense college gaat vanaf nu aan de slag om de raad te informeren wat het Schone Lucht Akkoord inhoudt en welke mogelijke consequenties dit met zich meebrengt voor de gemeente Zutphen en de inwoners. Waarschijnlijk zal een Forumbijeenkomst plaatsvinden, om daarna mogelijk over te gaan tot ondertekening van het Schone Lucht Akkoord.

Het Schone Lucht Akkoord sluit aan op het progressieve karakter van het Zutphense coalitieakkoord. Schone lucht is van ons allemaal. En schone lucht gaat veel verder dan onze gemeentegrenzen. Omliggende gemeenten als Deventer, Brummen en Rheden hebben het Schone Lucht Akkoord al ondertekend. Zutphen kan en mag in de ogen van de fractie van de Partij van de Arbeid niet achterblijven. Luchtvervuiling houdt zich immers niet aan grenzen. Alleen als overheden samenwerken, kan de lucht in Nederland snel schoner worden.

De Partij van de Arbeid is van mening dat het college aan de slag moet met goede luchtkwaliteit voor iedere inwoner. Niet alleen is het onze morele plicht om een zo gezond mogelijk leefklimaat aan de inwoner te bieden. Afgaande op de partijprogramma’s van alle partijen in de Zutphense gemeenteraad, vindt iedereen het belangrijk om een goede gezondheid te waarborgen voor alle inwoners en daarmee een gezond leefklimaat te garanderen. Het uiteindelijke streven is dat het overal in Nederland net zo schoon is als op de Waddeneilanden nu.

Motie ‘Houdt rekening met je buren’

De motie ‘Houdt rekening met je buren’ is voor de fracte van de Partij van de Arbeid een eerste stap om Zutphense inwoners bewust te maken over de gezondheidsrisico’s van houtstook. Men is zich al langer van bewust dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Houtkachels, open haarden, barbecues en vuurkorven. Een vuurtje trekt nog altijd aan: het verbindt, brengt gezelligheid of je droomt er rustig bij weg. Toch heeft het een gitzwarte keerzijde: houtstook is bewezen ongezond en een grote vervuiler als het gaat om de kwaliteit van de lucht die wij allemaal inademen.

De hoge gasprijs zorgt dat inwoners op zoek gaan naar alternatieven voor een warm huis. Veel inwoners kiezen ervoor om de verwarming bijvoorbeeld niet hoger dan 18 of 19 graden te zetten en vaker een trui of een deken te pakken. Ook zien we dat er meer hout voor de open haard en houtkachel wordt gekocht. Aan de ene kant begrijpelijk, maar ook zorgwekkend. Houtstook heeft bewezen nadelige effecten op de gezondheid.

Houtrook kan zich, afhankelijk van het weer, stookgedrag en de plaatselijke omstandigheden, over een grote afstand van de bron verspreiden, tot wel 400 meter ver. De rook komt via kieren en gaten of de mechanische ventilatie / warmte-terugwin-koppeling ons huis binnen. De vervuiling veroorzaakt door houtstook, zit ‘m onder andere in de concentratie fijnstof die via houtrook de lucht in gaat. De fijnstofuitstoot van een houtkachel staat ongeveer gelijk aan die van 25 draaiende dieselvrachtwagens uit 2006, zonder roetfilter. Of meerdere snelwegen naast je deur.

Alle Zutphense huishoudens zullen in december dit jaar voorlichting met betrekking tot houtstook ontvangen van de gemeente Zutphen. Daarin zal de inwoner worden geïnformeerd over de risico’s van houtrook voor hun eigen gezondheid en die van anderen. Het beste is natuurlijk niet of minder hout stoken. Wil je toch hout blijven stoken? Dan is het belangrijk om aan (directe) buren te vragen of zij last hebben van jouw stookgedrag en hier samen goede afspraken over te maken.