Gemeenteraad besluit: meer betaalbare woningen

Door Tamim Mehdi op 14 december 2021

Zorg voor meer goedkope woningen. Neem maatregelen tegen prijsopdrijving. Biedt meer ruimte voor bewonersinitiatieven. Dat is de strekking van een initiatiefvoorstel dat op 13 december in de Zutphense gemeenteraad is aangenomen. Het voorstel is voorbereid door PvdA, Stadspartij, SP en GroenLinks.

Woningnood speelt niet alleen in de Randstad. In de regio Zutphen zijn de woningprijzen in een jaar met 20% toegenomen. Woningen worden flink boven de vraagprijs overboden. De laatste jaren zijn er vooral duurdere woningen in Zutphen bijgebouwd. Hierdoor dreigt een koopwoning voor veel Zutphenaren onbetaalbaar te worden. Die trend wordt nu met dit Raadsbesluit gekeerd.

Jasper Bloem (PvdA): “Ik maak me vooral zorgen dat we starters, jonge gezinnen en middeninkomens wegjagen uit Zutphen. Zij verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. En tegelijkertijd verdienen zij te weinig om op deze oververhitte woningmarkt een eigen huis te financieren. Het gaat om mensen met een beroep zoals een beginnende leerkracht, een monteur van zonnepanelen, wijkverpleegkundige, buschauffeur of politieagent. Zutphen heeft juist deze mensen in de toekomst nodig. Net als jongeren en jonge gezinnen. Zodat we onze voorzieningen zoals scholen en sportclubs op peil kunnen houden.”

Het Raadsbesluit voorziet dat voortaan 50% van de totale nieuwbouw betaalbaar moet zijn voor deze inkomensgroep. Dat kunnen zowel koopwoningen of huurwoningen zijn. Alleen woningen bijbouwen is niet genoeg. Er worden ook maatregelen voorbereid om speculatie en prijsopdrijving tegen te gaan. Een woning is primair bedoeld voor huisvesting, niet als beleggingsobject. Wettelijk mag de gemeente een zelfbewoningsplicht invoeren voor kopers van nieuwbouwwoningen. In de gemeentebegroting hebben PvdA, Stadspartij, SP, GroenLinks, Kies Lokaal en BZW een voorstel aangenomen om middelen hiervoor vrij te maken, zodat deze maatregelen ook daadwerkelijk worden ingevoerd.

Het Raadsbesluit beoogt ook om bewonersinitiatieven meer ruimte te geven om locaties te ontwikkelen. Betaalbaarheid en bewonersinitiatieven gaan vaak goed samen. Jasper Bloem: ”De primaire drijfveer bij een bewonersinitiatief is om samen met de toekomstige buren een mooie, duurzame woonomgeving te creëren. Dat moeten we juist aanmoedigen in Zutphen.”

 

Tamim Mehdi

Tamim Mehdi

Even voorstellen Mijn naam is Tamim Mehdi In november 1994 ben ik geboren in het Waterkwartier waar ik kort heb gewoond. Toen ik één jaar was verhuisden we naar de Zuidwijken. In deze prachtige wijk woon ik nog steeds, samen met mijn vrouw en dochter. Daarnaast ben ik sinds 2015 wijkteamlid bij het wijkteam de

Meer over Tamim Mehdi