Geld voor armoedebestrijding moet ingezet worden

Door Tamim Mehdi op 1 februari 2022

In 2021 bleef 850.000 euro voor armoedebeleid onbesteed. PvdA en GroenLinks doen daarom een oproep aan de gemeente om meer te doen om de armoedemiddelen in te zetten. Verschillende partijen (SP, CU, Stadspartij en CDA) hebben inmiddels aangegeven deze oproep te steunen en zullen een motie in de Gemeenteraad mede indienen.

Zowel bij GroenLinks als PvdA kwamen de signalen binnen dat mensen op dit moment moeilijk rondkomen. Jasper Bloem (PvdA): “De energieprijzen zijn enorm gestegen. Ik hoor mensen vertellen dat ze de thermostaat op 16 zetten en binnen zitten met jassen en dekens.” Vooral mensen die geen vast contract hebben, zien hun energierekening nu fors oplopen. Energiebesparing zou bij hen enorm helpen, maar niet iedereen heeft de middelen om dat voor het eigen huis te betalen en bewoners van huurhuizen zijn afhankelijk van de woningeigenaar. De partijen roepen op tot meer mogelijkheden om energiebesparing te realiseren bij mensen met een laag inkomen.

Dat uitgerekend op dit moment middelen voor armoedebeleid op de plank blijven liggen is wrang. Martine Westerik (GroenLinks): “Er zijn zo veel mogelijkheden om de mensen om wie het gaat, beter te bereiken. Bijvoorbeeld door mensen in te zetten die zelf armoede hebben meegemaakt.” De partijen roepen daarom op om ervaringsdeskundigen in te zetten in de aanpak van armoede.

Beide partijen benadrukken het belang van succesvolle armoedebestrijding voor heel Zutphen. Jasper Bloem: “Het maakt mogelijk dat alle kinderen kunnen sporten, dat alle jongeren het materiaal hebben om goed onderwijs te volgen en dat hun ouders uit de ergste financiële zorgen zijn. Hier heeft heel Zutphen voordeel van!”

Martine Westerik: ”Wij zijn geïnspireerd door voorbeelden van armoedebeleid uit andere steden. Bij de doorbraak-methode staat voorop wat het meest behulpzaam is om een gezin uit de problemen te helpen. Kijk waar een gezin het snelst en het beste bij gebaat is. Dat willen we in Zutphen ook.”

De partijen roepen op om werk te maken van deze vernieuwing in het armoedebeleid en de Gemeenteraad eens per kwartaal hierin mee te nemen. Als het aan de indieners van de motie ligt, blijven de middelen voor armoedebeleid beschikbaar.

 

Tamim Mehdi

Tamim Mehdi

Even voorstellen Mijn naam is Tamim Mehdi In november 1994 ben ik geboren in het Waterkwartier waar ik kort heb gewoond. Toen ik één jaar was verhuisden we naar de Zuidwijken. In deze prachtige wijk woon ik nog steeds, samen met mijn vrouw en dochter. Daarnaast ben ik sinds 2015 wijkteamlid bij het wijkteam de

Meer over Tamim Mehdi