Bouw niet alleen voor grijs

Door Tamim Mehdi op 25 februari 2021

“Meer sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen. Dat is wat we nodig hebben in Zutphen en Warnsveld,” aldus PvdA-fractievoorzitter Jasper Bloem. Je vindt hier nu vooral moeilijk een woning als je inkomen tussen 40.000 en 60.000 euro per jaar ligt. Dat is de groep die te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig voor de beschikbare koopwoningen. In die categorie treffen we veel jongeren en startende gezinnen. En juist die zijn ondervertegenwoordigd in onze gemeente, zo laten de statistieken zien.

Horecabanen

Roos Niessner-Nijhof is één van hen. Zij sprak afgelopen donderdag van het forum van de gemeenteraad toe. Met man en drie kinderen van vijf, drie en één jaar oud beschikt ze over 80 m² zonder balkon of tuin: “We zijn al meer dan drie jaar op zoek naar een huis met een tuin. Een sociale huurwoning krijgen we niet. In de vrije sector huren is onbetaalbaar. En een hypotheek is met onze twee horecabanen nu ook niet zo simpel. Bovendien wordt er zomaar 20.000 euro meer geboden voor een woning die wij net kunnen betalen. Waar kunnen wij heen?”

Kinderen

“In nieuwe wijken als Noorderhaven is nu wel genoeg gebouwd voor de kapitaalkrachtige nieuwkomers,” aldus PvdA’er Bloem. “Bovendien redden die zich wel op de vrije markt. Zutphen zat afgelopen jaar met 20% landelijk in de top van de koopprijsstijgingen. Afgelopen acht jaar kregen we 1700 meer inwoners tussen 65 en 75 jaar oud. De groep tussen 30 en 55 nam juist met 1400 af. En het aantal kinderen onder de tien daalde zelfs met bijna duizend! Als we niet snel zorgen voor meer betaalbare woningen wordt Zutphen een groot grijs getto.”

Speculanten

“Sommigen beweren dat we in Zutphen te veel sociale huurwoningen hebben,” weet Bloem, “maar we zitten met 32% maar net iets boven het landelijk gemiddelde van 30%. Buurgemeentes als Lochem (19%), Voorst (24%) en Bronckhorst (18%) zitten veel lager. Daardoor dreigt een deel van hun woningenzoekenden onze kant op te komen. Maar hier sociale huurwoningen verkopen helpt ons echt niet. Ik hoor van deze flats aan de Berkenlaan dat die dan worden opgekocht door speculanten en voor veel geld worden verhuurd.“

Belasting

Bloem: “In Nederland is het aantal sociale huurwoningen in vijf jaar tijd met 100.000 afgenomen. De PvdA zegt landelijk: stop de verkoop van sociale huurwoningen en verhoog de inkomensgrens naar 60.000,- . Breng ook de overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog en het belastingvrij schenken omlaag. En vooral: bouw meer sociale huur- en goedkope koopwoningen. Ik zeg: begin in Zutphen. In een vitale stad is plaats voor oud en jong!”

 

Tamim Mehdi

Tamim Mehdi

Even voorstellen Mijn naam is Tamim Mehdi In november 1994 ben ik geboren in het Waterkwartier waar ik kort heb gewoond. Toen ik één jaar was verhuisden we naar de Zuidwijken. In deze prachtige wijk woon ik nog steeds, samen met mijn vrouw en dochter. Daarnaast ben ik sinds 2015 wijkteamlid bij het wijkteam de

Meer over Tamim Mehdi