‘Alleen de markt creëert echte werkgelegenheid’! Met dat liberale dogma worden we al jarenlang doodgegooid. Alsof conciërges, leraren, straatcoaches, politieagenten en speeltuinmedewerkers geen nuttig en belangrijk werk doen. Alsof hun werk minderwaardig is, alleen omdat het wordt betaald uit belastinggeld. Publieke banen zijn echte banen!
Neem het voorbeeld van Dennis. Hij beheert een speeltuin in Rotterdam. Dennis vindt zijn werk leuk en de buurt is blij met Dennis. Hij doet ontzettend belangrijk en waardevol werk. Werk dat gedaan moet worden en waar dus een salaris tegenover behoort te staan.
Straatcoaches zorgen voor veiligheid op straat, zodat je zeker bent van een veilige buurt. Conciërges helpen op school, zodat onze leraren beter onderwijs kunnen geven. En medewerkers in de speeltuin of groenvoorziening zorgen voor een schone omgeving, zodat je zeker bent van een prettige buurt. Zaken waar mensen echt wat aan hebben en die niet door de markt worden geregeld.
Is de bijdrage aan de samenleving van CEO Ralph Hamers van de ING zoveel groter dan de bijdrage van speeltuinbeheerder Dennis?
De markt is blind voor de maatschappelijke waarde van dit werk. Vanuit de logica van de markt is het blijkbaar doodnormaal om een topman 50% loonsverhoging te bieden. Maar het aannemen van een extra conciërge op school is dat niet, want niet efficiënt. Terwijl iedereen weet dat het eerder andersom zou moeten zijn. Want is de bijdrage aan de samenleving van CEO Ralph Hamers van de ING zoveel groter dan de bijdrage van speeltuinbeheerder Dennis?
Toch zijn er gemeenten die onder het mom van efficiëntie bezuinigen op dit belangrijke werk. Zo zijn er in Amsterdam 300 vuilnismannen wegbezuinigd, waardoor er nu een rattenplaag is. En in Enschede waar de sporthalbeheerder is vervangen door een commercieel installatiebedrijf. De aanrijtijden zijn regelmatig zo lang dat sportlessen niet door gaan. Of in gemeenten waar jongerenwerkers zijn geschrapt, en ze daarna vreemd opkijken als de criminaliteit toeneemt.
Daarom moeten we op gemeentelijk niveau beginnen met investeren. In extra conciërges, klassenassistenten, straatcoaches en speeltuinmedewerkers.
Maar helaas hoeven we van dit kabinet – met marktfundamentalisten VVD en D66 – niet veel te verwachten. Vooralsnog kan er nog geen paar procent loonsverhoging af voor leraren, politieagenten en verpleegkundigen. Nee, het enige “werkgelegenheidsplan” is het afschaffen van de dividendbelasting. Het kabinet zit helemaal vastgeroest in hun eigen marktdoctrine.
Dwars tegen de marktlogica in. Meer publieke banen.
Daarom moeten we op gemeentelijk niveau beginnen met investeren. In extra conciërges, klassenassistenten, straatcoaches en speeltuinmedewerkers. Dwars tegen de marktlogica in. Meer publieke banen. In Tilburg, Enschede, Apeldoorn, Zutphen, Eindhoven, Leiden, Harlingen. Zoals de sleutelbanen in Leiden, in te vullen bijvoorbeeld met klassenassistenten op scholen. Of het Tilburgse plan voor de arbeid, waarbij banen komen voor het onderhoud van en toezicht op de openbare ruimte. Al deze lokale plannen zijn goed voor bijna 20.000 arbeidsplekken.
Daarom willen wij de komende jaren meer publieke banen creëren. Extra mensen die zorgen voor veiligheid op straat, of meehelpen op school. Of de speeltuin in Rotterdam beheren. Belangrijk werk, waarvan je zeker wil zijn dat het gedaan wordt. Ook als de markt er geen waarde aan hecht.
Lodewijk Asscher (PvdA-leider)
Annelies de Jonge (Lijsttrekker & wethouder Zutphen)
Yusuf Celik (Lijsttrekker Tilburg)
Yasin Torunoglu (Lijsttrekker & wethouder Eindhoven)
Laurens van der Velde (Lijsttrekker Enschede)
Hein Kuiken (Lijsttrekker & wethouder Harlingen)
Johan Kruithof (Wethouder Apeldoorn)
Marleen Damen (Lijsttrekker & wethouder Leiden)
Paul Tang (PvdA-fractievoorzitter Europarlement)