Na de succesvol verlopen verkiezingen in maart is na een redelijk vlotte formatie het college met onze Annelies in haar midden voortvarend van start gegaan met een ambitieus programma. We spraken erover tijdens de ledenvergadering van 23 mei.
Al snel werd duidelijk dat de financiële randvoorwaarden voor die ambities niet aanwezig waren. Integendeel: alle aandacht moest zich richten op het gezond maken van de financiële huishouding van de gemeente. Er werd in hoog tempo een uitgebreid pakket van maatregelen uitgewerkt , waarbij ook fors gesneden moet worden in het sociale domein. Juist voor ons als PvdA pijnlijk. Maar ook nodig. Als deelnemer aan dit college hebben we met de andere deelnemende partijen onze verantwoordelijkheid genomen. Het is essentieel dat de financiën weer op orde komen als basis en uitgangspunt voor het beleid de komende jaren.
Afgelopen week heeft de gemeenteraad ingestemd met het bezuinigingspakket dat door het college is uitgewerkt. De afgelopen maanden is er uitgebreid over gesproken en onderhandeld, zijn er alternatieven ontwikkeld en besproken, is er raad breed overleg geweest met veel ruimte aan alle partijen om nuances aan te brengen in het pakket. De publieke aandacht richtte zich m.n. op de bezuinigingen die de Bibliotheek zouden treffen. Die zijn afgewend. Daarnaast zijn er geen fundamentele wijzigingen aangebracht.
Toch heeft de collectieve oppositie niet ingestemd met het pakket aan maatregelen en tegen de begroting 2019 gestemd. Een ongebruikelijke gang van zaken , omdat in de regel het debat en het overleg voorafgaand aan de vaststelling van de begroting plaats vindt, waarna de uitkomst meestal zonder problemen wordt geaccepteerd. Blijkbaar zijn er zwaarwegende redenen om dit signaal te geven. Ik heb geprobeerd uit de krant gewaar te worden waarom, maar dat is niet gelukt. Eigenlijk snap ik het gewoon niet. Er ligt een ingrijpend pakket aan maatregelen op tafel, waarbij juist ook gesneden wordt in thema’s die voor de deelnemende partijen (in bijzonder SP en PvdA) heel belangrijk zijn; het ziet er constructief en stevig uit; en toch niet instemmen maar juist –en dan met z’n allen….- tegen stemmen?
Ik moet denken aan de situatie in de eerste maanden van de vorige raadsperiode, waar er ook sprake was van verregaande polarisatie en tegenstellingen in de raad. Ik weet niet of het nu ook speelt, maar het is opmerkelijk en jammer dat juist nu Zutphen voor zulke uitdagingen staat er niet de eenheid gevonden wordt.
Vanuit het bestuur hebben we de afgelopen tijd gezien hoe hard er gewerkt is door de fractie en onze wethouder om dit lastige dossier tot een acceptabel einde te brengen. Deze inzet verdient een groot compliment!
Nu kunnen we de blik weer meer naar voren richten en hopen dat er ruimte ontstaat voor het daadwerkelijk oppakken van de ambities en plannen uit het collegeprogramma. Er ligt veel om mee aan de slag te gaan. Dat vraagt van de fractie een blik naar voren en een blik naar wat er in de samenleving gaande is.
Het vraagt natuurlijk ook om waakzaamheid: gaat het lukken om de financiële doelstellingen te realiseren? De komende tijd zal in Zutphen herkenbaar moeten worden wat dit college wil aan- en oppakken en dat het PvdA-stempelt(je)goed zichtbaar wordt. Er is veel te doen…..
Als afdeling mogen en moeten we daarin de bedding vormen waarin de fractie en onze wethouder kunnen functioneren; waar ze op terug kunnen vallen en die voor voeling zorgt met wat er in Zutphen gebeurt en aan de hand is. Dat is één van de dragende gedachten in het werkplan voor de afdeling voor 2019.
Dat betekent voor zowel het college, de fractie als de afdeling en het bestuur: Aan de slag !
Sam Terpstra, voorzitter PvdA Zutphen-Warnsveld