Door Frans Manders op 1 maart 2014

Wijkparticipatie, wijkaanpak, noaberschap

Kansen te over, een column van Frans Manders.

Wijkaanpak is voor de gemeente Zutphen een ideale methode om de burgers snel en direct te betrekken bij hun wijk. Maar dat werd vooral gedaan om veel geld te stoppen in diverse projecten als bloembakken, speelplekken en wipkippen. In 2000 ben ik betrokken geraakt bij de wijkaanpak in Noordveen (toen nog Wijk-c). Al snel hebben we met een aantal mensen gekozen voor projecten om de sociale cohesie van de mensen in de wijk te verbeteren. Hoe? Door o.a. de Week van de Wijk te organiseren. Stamppot eten met de bewoners van de Polbeek, Cola Disco voor de kleintjes maar vooral de Braderie in de Weg naar Laren met het Open Podium. September 2013 voor de 13e de keer. En de sociale cohesie in onze wijk is duidelijk verbeterd.

De meeste verenigingen in de wijk klagen niet over een tekort aan vrijwilligers. Als voorzitter van de Zutphense IJsvereniging kan ik dat beamen. Voor velen heerst er een dorps gevoel in de wijk. Natuurlijk valt er nog genoeg te doen. Maar ik wil dat geen wijkparticipatie noemen, maar noaberschap. Voor elkaar klaar staan. Samen een stuk groen onderhouden waardoor er geen prikkers maar bloemen komen. Kijk maar eens naar de diverse bijenlint locaties in de wijk (groenstroken in de stad waar bewoners nu bloeiende bloemen en planten plaatsen en onderhouden voor de Bijen).
Zie hoe de avontuurlijke speelplek in het Praebserkamp nu ontstaat. Met en dóór bewoners en natuurlijk met steun van de gemeente. Maar er moet wel een bewoner opstaan die de aanzet, de start geeft voor een project. Wijkaanpak 3.0 noem ik dat. Minder dan de oude wijkaanpak maar sterker dan het wijkgerichte werken.
Daar wil de PvdA haar bijdrage aan leveren.

Sociale cohesie is meer dan om elkaar geven, het is ook elkaar een beetje in de gaten houden. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een overledene pas na weken wordt gevonden.
Het zal niet makkelijk gaan, maar begin er mee om er voor open te staan.

Maak van je wijk een dorp.
Wat niet iedereen weet is dat in veel wijken in de stad achter de gewone huisdeuren, veel ondernemers zitten. Kijk maar eens op Google Maps. Daar is ook ruimte voor in de wijk. Daar zijn ook grotere bedrijven uit ontstaan.
De PvdA wil op deze manier ook de zorg in de wijk onder brengen.

In iedere wijk een buurthuis, zoals Weg naar Laren 59, waar Perspectief zijn intrek heeft genomen met hulp van veel vrijwilligers. Hier kan men zo binnenlopen. Niet alleen met klachten maar ook met verbeterideeën of gewoon voor een kopje koffie of thee.
Versterk je wijk door je in te zetten als vrijwilliger of mantelzorger. Het wordt er alleen maar beter op.
En zeg eens eerlijk, ben je nu tevreden over de huidige zorg? Dus moeten we die aanpakken. Dat zal zeker niet zonder kleerscheuren gaan. Maar dan is het juist extra belangrijk om voor elkaar klaar te staan en/of op tijd problemen te signaleren. Zodat er snel en adequaat ingegrepen kan worden.

Buurtservice is al in een aantal wijken werkzaam. Dat wil de PvdA naar alle wijken overhevelen. Hier kunnen kleine klussen aangedragen worden om die samen op te lossen. Zo kunnen ook mensen, gelet op de nieuwe Participatiewet, een bijdrage leveren en tevens contacten opdoen.

Al met al zie ik veel kansen om er gezamenlijk wat van te maken. U toch ook?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFrans Manders
Leeuwerikstraat 31 7203 JB Zutphen
T. 0575 515664 – M. 06 46 100496
Email: [email protected]

Wijkparticipatie, wijkaanpak, noaberschap. Column Frans Manders.

Frans Manders

Frans Manders

Hallo, ik ben getrouwd en heb 2 zonen. Het Deventerweg Kwartier is mijn buurt. Ik ben trots op mijn wijk. Noordveen is het voorbeeld van hoe sociale cohesie opgebouwd kan worden, het houdt mij en met mij vele vrijwilligers al 17 jaar bezig. Met als resultaat o.a. De Week van de Wijk die wordt afgesloten

Meer over Frans Manders