19 november 2017

Werken moet lonen!

“Dankzij PvdA € 2.392 voor mensen die aan het werk gaan”.

Ruime meerderheid voor PvdA-voorstel om participatiebonus voor het vinden van werk te verhogen.

Een speerpunt voor de PvdA is mensen met een uitkering aan het werk te helpen. Nu komt het voor dat als iemand vanuit de bijstand een baan vindt, deze persoon er te weinig op vooruit gaat. Dat komt doordat een aantal toeslagen vervalt en omdat iemand die gaat werken extra uitgaven heeft, zoals werkkleding, kinderopvang en vervoerskosten. De PvdA vindt dat werken moet lonen. Daarom heeft de PvdA een voorstel ingediend om de eenmalige participatiebonus voor het vinden van werk te verhogen van € 600 naar maximaal € 2.392.

De participatiebonus wordt in twee delen uitgekeerd. Het eerste deel bij het vinden van werk. Het tweede deel als iemand na 6 maanden nog steeds werkt. Juist in het eerste half jaar dat iemand gaat werken is een bedrag van € 2.392 een welkome aanvulling, omdat de extra uitgaven dan het hoogst zijn. Na een jaar krijgt iemand meestal een loonsverhoging en is de noodzaak voor het uitkeren van de participatiebonus minder groot.

Een bedrag van € 2.392 leidt voor de gemeente weliswaar tot een verhoging van de uitgaven aan deze regeling, maar dat bedrag valt in het niet ten opzicht van de uitgaven aan een bijstandsuitkering. Een gemiddelde bijstandsuitkering is per jaar ongeveer € 12.400.

Het voorstel geeft de medewerkers die de regeling uitvoeren, de ruimte om in te spelen op de individuele leefsituatie van degene die een baan vindt. Dat geeft meer mogelijkheden om de participatiebonus zo gericht mogelijk in te zetten. Belangrijk is ook dat er na 3 jaar een evaluatie is om te onderzoeken of de regeling werkt zoals nu is beoogd.

Het voorstel kon op een ruime meerderheid in de Gemeenteraad rekenen. De ChristenUnie, D66, Groen Links en CDA hebben het voorstel samen met de PvdA ingediend. Daarnaast hebben de SP, Stadspartij, Bewust Zutphen Warnsveld en de fracties Pepers-Verwoort en Van Vliet voor het voorstel gestemd.

Hieronder vindt u de tekst van de motie.

Jasper. Participatiebonus

Motie. Participatiebonus, nov. 2017