PvdA fractie stelt vragen over jeugdbescherming en jeugdreclassering

Door Jasper Bloem op 15 november 2019

In het rapport “Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd” constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat jeugdigen in Nederland niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Het gaat om jeugdigen in de meest kwetsbare situaties, die onder bescherming van een voogd geplaatst zijn.

Er is een nijpend tekort aan gezinsvoogden en procedures zijn soms te ingewikkeld. Hulpverlening komt te laat op gang en door tijdgebrek ligt de focus alleen op het voorkomen van escalatie. De inspectie geeft o.a. als aanbevelingen dat gezinsvoogden meer de regie moeten kunnen nemen en dat procedures rond indicaties, waar gemeenten een toetsende rol hebben, vereenvoudigd moeten worden.

In de gemeente Zutphen zijn er ongeveer 164 jeugdigen die onder jeugdbescherming vallen en ongeveer 18 jeugdigen onder jeugdreclassering. De PvdA fractie wil graag op de hoogte gesteld worden of de landelijk geconstateerde problematiek ook in deze regio speelt en of kwetsbare jeugdigen uit Zutphen de zorg ontvangen die zij nodig hebben.

De PvdA fractie heeft de volgende schriftelijke vragen:

  1. Heeft u kennis genomen van het rapport “Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd” en de bijbehorende Kamerbrief met het onderwerp ‘Naar een betere organisatie van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering’, aangeboden aan de Tweede Kamer d.d. 7 november jl. ?
  2. Heeft u kennis genomen van de Kamerbrief met het onderwerp ‘Voortgang Zorg voor de Jeugd’ en de daarbij behorende rapporten, aangeboden aan de Tweede Kamer d.d. 7 november jl. ?
  3. Kunt u ons een reflectie bieden op het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’ , als ook op het ‘Signalement’ en meer specifiek op de in de rapporten benoemde aanbevelingen voor gemeenten?
  4. Kunt u ons een reflectie bieden op de ‘Derde voortgangsrapportage actieprogramma Zorg voor de Jeugd’ en bijbehorende bijlagen en meer specifiek op de inzet en voortgang van de inspanningen van de gemeente op de zes specifieke actielijnen ?
  5. Kunt u tevens een reflectie bieden op de Kamerbrieven, behorende bij deze stukken, van de Ministers De Jonge en Dekker, voor zover relevant de consequenties van het voorgestelde voor de gemeente en onze jeugdregio?
  6. Herkent het College de, door de Inspectie geschetste, knelpunten in de context van de gemeente Zutphen?
  7. Is de noodzakelijke jeugdhulp altijd tijdig beschikbaar? Zo nee, wat is het knelpunt?
  8. Welke werkwijze bij de gemeente en de regio leidt tot verhoogde administratieve druk en welke mogelijkheden zijn er om dat te verbeteren
  9. Bent u bereid om een Forum te organiseren over de aanpak van de bescherming van de meest kwetsbare jeugdigen en over de voortgang op de zes actielijnen?

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid
Jasper Bloem

Jasper Bloem

Jasper Bloem

‘Ik maak mij zorgen over de groeiende tegenstellingen in de samenleving. Voor mij is de PvdA de partij die verschillende mensen kan verenigen. Met de PvdA wil ik dat iedereen het perspectief op een baan heeft, dat alle kinderen toegang hebben tot goed onderwijs, cultuur, sport en zorg en dat ouderen meetellen en niet worden

Meer over Jasper Bloem