PvdA fractie heeft vragen over budgetplafonds Jeugdzorg en WMO

Door Jasper Bloem op 18 september 2019

Schriftelijke vragen van PvdA fractie over budgetplafonds Jeugdzorg en WMO
De financiële rapportage, die in het Technisch Blok van 9 september 2019 is geagendeerd, geeft aan dat er in 2019 een negatieve Algemene Reserve ontstaat van – 2,2 miljoen euro. Dit is inclusief het verwacht effect van aanvullende bezuinigingen. Tegelijkertijd is er in dezelfde financiële rapportage sprake van een aanzienlijke kostenstijging op een aantal onderdelen, met name de WMO-Begeleiding met 1,4 miljoen euro en de Jeugdzorg met 0,75 miljoen euro.

De PvdA maakt zich zorgen over de financiële tussenstand, met name over de impact die dit uiteindelijk heeft op onze voorzieningen en onze inwoners.

In de eerste plaats ontvangen gemeenten in Nederland te weinig geld voor de zorgtaken die gemeenten verplicht moeten uitvoeren. De eenmalige extra Rijksmiddelen voor jeugdzorg zijn onvoldoende. Daarnaast is het van belang dat de gemeente Zutphen zelf ook blijft inzetten op het voorkomen van zwaardere zorg. Door preventie en lichte ondersteuning zo veel mogelijk overeind te houden. En door paal en perk te stellen aan zorgaanbieders die de afgelopen jaren hun omzet flink hebben verhoogd.

De PvdA heeft de volgende schriftelijke vragen aan het College van B&W gesteld:

  1. Zijn er zorgaanbieders van Jeugdhulp en WMO-Begeleiding die hun omzet sinds 2015 met meer dan 25% hebben verhoogd met middelen uit Zutphen.
  2. In regionaal verband worden budgetplafonds onderzocht. Gaat de gemeente Zutphen budgetplafonds invoeren? Zo ja, voor welke voorzieningen gelden de budgetplafonds?
  3. Hoe wordt het recht op goede en tijdige zorg gewaarborgd, indien budgetplafonds worden ingevoerd?

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid
Jasper Bloem

Jasper Bloem

Jasper Bloem

‘Ik maak mij zorgen over de groeiende tegenstellingen in de samenleving. Voor mij is de PvdA de partij die verschillende mensen kan verenigen. Met de PvdA wil ik dat iedereen het perspectief op een baan heeft, dat alle kinderen toegang hebben tot goed onderwijs, cultuur, sport en zorg en dat ouderen meetellen en niet worden

Meer over Jasper Bloem

Waar ben je naar op zoek?