IJssel bij Zutphen proeftuin groene stroom

Door Frans Manders op 4 juli 2018

De motie ‘Energie Neutrale IJsselkade’ die ik 2 jaar geleden heb ingediend en die Raadbreed werd aangenomen, heeft een hele mooie wending genomen. In de IJssel bij Zutphen, tussen Noorderhaven en de Oude IJsselbrug – komen proefopstellingen van waterkrachtturbines onder water.

Aanleiding voor die motie was een idee van Sylvester van Veldhoven en mij, om energie op te wekken bij de IJsselkade. Al snel werd duidelijk dat watermolens direct aan de IJsselkade zelf, niet haalbaar waren vanwege regels van Rijkswaterstaat. Maar nu komt het onderzoek waarschijnlijk als resultaat voort uit de motie.

Zoals het er uit gaat zien zal er tussen de oude brug en nieuwe noorderhaven een LIVING LAB opgezet worden waar iedereen (met name universiteiten) proeven en testen kunnen uitvoeren om energie uit stromend (plat) water te winnen.

Hierdoor komt het idee om energie te  winnen uit de IJssel steeds dichterbij. En bij Zutphen stroomt de IJssel het hardst waardoor er veel en continu energie gewonnen kan worden. De proefopstellingen met verschillende soorten waterkrachtturbines zijn vooral bedoeld om kennis op te doen over het rendement van onderwatermolens. Ter hoogte van dit Living Lab zal een educatie punt opgezet worden om zichtbaar te maken wat er onder water gebeurd

Veel energiebedrijven, waaronder Shell,  hebben zeer grote interesse om hier financieel aan bij te dragen voor de lange termijn. Ook het bedrijfsleven, universiteiten en Rijkswaterstaat staan achter dit idee. Bij de provincie liggen nu aanvragen om een en ander in gang te zetten.

groet
Frans Manders

 

Frans Manders

Frans Manders

Hallo, ik ben getrouwd en heb 2 zonen. Het Deventerweg Kwartier is mijn buurt. Ik ben trots op mijn wijk. Noordveen is het voorbeeld van hoe sociale cohesie opgebouwd kan worden, het houdt mij en met mij vele vrijwilligers al 17 jaar bezig. Met als resultaat o.a. De Week van de Wijk die wordt afgesloten

Meer over Frans Manders