20 december 2018

PvdA stelt vragen over gelijkschakeling eigen bijdragen WMO

De PvdA fractie heeft 6 schriftelijke vragen ingediend bij het college. De fractie wil weten wat de gevolgen voor Zutphen en haar inwoners zijn nu de eigen bijdragen WMO gelijk worden geschakeld.

Het besluit.
Het kabinet heeft besloten dat de eigen bijdragen voor zorg uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gelijk worden getrokken op maximaal €17,50 per maand. In 2018 is het nog mogelijk dat gemeenten rekening houden met de financiële mogelijkheden van mensen om een eigen bijdrage te kunnen betalen. Mensen met een laag inkomen en weinig vermogen betalen minder, meer draagkrachtigen betalen meer. Door de maatregel van de landelijke regering mag dat niet meer en betaalt iedereen vanaf 2019 hetzelfde tarief van maximaal €17,50.

De kritiek.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is kritisch geweest over deze maatregel. Volgens de VNG leidt dit ertoe dat inwoners met hogere inkomens die de huishoudelijke hulp al jarenlang zelf betalen, aanspraak kunnen maken op hulp op kosten van de gemeenschap. Dat gaat ten koste van de mensen die dit niet zelf kunnen regelen en betalen.

Ook de Raad van State is kritisch. Volgens de Raad van State worden de schaarse, collectieve middelen die beschikbaar zijn voor Wmo-voorzieningen, na invoering van het ‘abonnementstarief’ van €17,50 verdeeld over een grotere groep. De Raad van State ziet, vooral met het oog op de vergrijzing, een reëel gevaar voor verschraling van het voorzieningenniveau. Op termijn gaat dat ten koste van de meest kwetsbare burgers, die afhankelijk zijn van gemeentelijke voorzieningen.

De vragen:
1. Hoeveel inwoners van Zutphen maken nu gebruik van de Wmo?
2. Hoeveel inwoners van Zutphen betalen nu (december 2018) minder dan €17,50 per 4 weken voor een Wmo-voorziening?
3. Hoeveel mensen betalen nu (december 2018) meer dan €17,50 per 4 weken voor een Wmo-voorziening?
4. Wat is de verwachting in 2019 met betrekking tot het budget voor de WMO voor de gemeente per 1 januari 2019 (een stijging of een daling t.o.v. 2018)?
5. Bent u met ons van mening dat er een aanzuigende werking van dit algemene tarief kan uitgaan?
6. Wat gaat u doen om de effecten van het abonnementstarief op de kosten van de Wmo te monitoren?

Marjolijn Moester
Vragen over gelijkschakeling eigen bijdrage Wmo door regering

Waar ben je naar op zoek?