Al negen jaar veel inzet op Techniek!

31 oktober 2019

Dinsdagochtend 29 oktober verzamelden wij (PvdA -fractie en (bestuurs-)leden) ons bij het Stedelijk in Zutphen, het huidige Eligantlyceum. Hier hebben we een afspraak met het TOL-team om hen een rode taart uit te reiken. Het TOL-team, allemaal vrijwilligers, geeft technieklessen aan groep 7 van alle basisscholen in Zutphen. Er zijn ook aanvragen van regionale bassischolen.

Waarom Techniek belangrijk is.
Op dinsdag en donderdag zijn de kinderen welkom. Techniek is van groot belang daar we nu al en voor de komende jaren grote tekorten aan technisch geschoolde werknemers voorzien. In de bouw, installatietechniek en noem maar op. Werk genoeg maar kinderen moeten natuurlijk wel kennis krijgen én enthousiast gemaakt worden om in klas 2 van het voortgezet onderwijs voor techniek te kiezen. Het zaadje moet in groep 7 gepland worden.

Het jaar 2020
Vanaf 2020 is het namelijk zelfs verplicht voor Basisscholen om Wetenschap & Techniek te geven. Nu werkt het TOL-team al jaren aan deze enthousiasmering. Vroeger gingen ze met een grote aanhanger langs de scholen. Gelukkig hebben ze sinds kort een 2-tal leslokalen in het Stedelijk. De lokalen staan vol technische snufjes. De bezoekende kinderen mogen oefenen om erachter te komen hoe en wat techniek doet. Iedere klas wordt in 3 groepen verdeeld en krijgt van een 3-tal vrijwilligers uitleg- en instructies over hoe het werkt en wat de leerlingen zelf kunnen doen. Ruim 1 uur per sessie en dan de volgende deelgroep.

Op dit moment zijn er 9 vrijwilligers die het TOL-team van Ton Zuethof bemensen. En daar kunnen er nog meer bij! Allemaal collega’s uit de technische beroepen. Zonder deze mensen moeten ruim 600 à 800 kinderen per jaar wachten op technische uitleg en waar moeten de broodnodige technici nu en in de toekomst dan vandaan komen? De kinderen zelf zijn altijd erg enthousiast.

De PvdA is onder de indruk van het enthousiasme en de kennis van deze groep vrijwilligers en blij hen een rode taart te kunnen uitreiken.

Ook Interesse?
Graag maken we gebruik om via dit persbericht mensen op te roepen die interesse hebben, zich aan te melden bij Ton en zijn team.
Mailadres: [email protected] of [email protected]